Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców

Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców

Hodowla - Bydło i mleko 7 lipca 2016 11:23 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 7 lipca 2016 14:00
Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców
Źródło: Fotolia.com
Wielu hodowców bydła mlecznego ciągle boryka się z podwyższonym poziomem komórek somatycznych w mleku, co może skutkować sankcjami finansowymi ze strony mleczarni.
Spis treści:

    Wielu hodowców bydła mlecznego ciągle boryka się z podwyższonym poziomem komórek somatycznych w mleku, co może skutkować sankcjami finansowymi ze strony mleczarni.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Komórki somatyczne to komórki organizmu, które powstały m.in. wskutek naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej wymienia. Najczęściej są to jednak leukocyty, których poziom w mleku podwyższa się w momencie wtargnięcia bakterii chorobotwórczych do wymienia. Organizm krowy reaguje na ten atak wysyłając białe ciałka krwi - leukocyty po to, by zniszczyły i wchłonęły zarazki. Efekt od razu jest widoczny - wskutek obronnej reakcji organizmu następuje wzrost elementów komórkowych, leukocytów w mleku - objaśnia Kamil Olender, lekarz weterynarii z Dobrzycy.

    Zdarza się, iż podwyższony poziom komórek somatycznych może również świadczyć o trwającym lub przebytym stanie zapalnym w innej części ciała. Może to być również sygnał nieprawidłowego doju lub efekt braku higieny w trakcie jego trwania.

    Przyczyny i zapobieganie

     - Podwyższony poziom komórek somatycznych w mleku może być spowodowany przez wiele czynników. Problemy mogą pojawić się w wyniku nieprawidłowego żywienia. Podawanie pasz zepsutych, przegrzanych o nieodpowiednim pH oraz nieprawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa. Brak witamin, mikro i makroelementów - wymienia Kamil Olender.

    Na prawidłowe żywienie zwraca również uwagę Michał Ptaszyński, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    - Podawanie spleśniałych, zepsutych kiszonek i pasz, powoduje, że osłabiamy naturalną odporność organizmu, łatwiej dochodzi do rozwoju stanu zapalnego. Bardzo ważna jest prawidłowe zbilansowanie dawki pod kątem energatyczno - białkowym. Jeżeli jest ten bilans zachwiany, to krowa jest również wtedy słabsza i łatwiej podatna na stany zapalne - zaznacza doradca żywieniowy.

    Najważniejsza jest szeroko pojęta higiena i prawidłowo przeprowadzony udój.

    - Warto zwrócić uwagę na to odpowiednie ciśnienie dojarek. Pilnować, aby nie dochodziło do pustodojów. Bardzo istotna jest higiena podczas doju. Czysta ściółka. Należy pamiętać o przedzdajaniu, gdyż to właśnie w początkowych strugach jest najwięcej komórek somatycznych. Po zakończeniu dojenia ważny jest również dipping czyli zabezpieczenie strzyków przed wniknięciem w ich głąb bakterii, które mogą znajdować się na ściółce - podkreśla lekarz weterynarii.

    Bardzo istotny jest też prawidłowy przebieg procesu zasuszania u krów, gdyż wtedy często dochodzi do zapaleń wymienia.

    - Praktycznie dzisiaj nie mówi się, żeby tylko niektóre krowy traktować antybiotykami w trakcie zasuszania, postuluje się, by wszystkie sztuki miały podawany antybiotyk. Najlepiej wtedy byłoby zbadać, jaka bakteria powoduje stan zapalny i dobrać odpowiedni antybiotyk - dzięki temu wymię jest zabezpieczone przed wniknięciem bakterii.

    Zdarza się jednak, że sztuka mimo zabezpieczenia w postaci antybiotyku po wycieleniu ma zapalenie. Jest to spowodowane tym, iż mleko nagromadzone przed wycieleniem z tak wysokim ciśnieniem działa na kanały mleczne, że te się otwierają i bakterie wnikają do wymienia, powodując rozwój stanu zapalnego. Nowoczesną metodą, by poradzić sobie z tym problemem, którą stosuje coraz więcej hodowców, jest oprócz zastosowania antybiotyku użycie czopa keratynowego, których szczelnie zamyka kanał. chroniąc przed dostępem bakterii - mówi Michał Ptaszyński, doradca żywieniowy  PFHBiPM.

    Leczyć czy brakować?

     - Najlepszym wyjściem przy podejrzeniu wystąpienia zapalenia byłoby pobranie i wysłanie mleka na posiew i antybiogram. Wtedy jesteśmy w stanie dobrać konkretny antybiotyk, ale wiemy, że jest to trudne do rozwiązania ze względu na czas oczekiwania i zdrowie zwierzęcia - przyznaje Kamil Olender.

    Gdy widzimy, iż doszło już do zapalenia wymienia, podajemy antybiotyk „w ślepo”, zwracając uwagę na leki, które sztuka dostawała już w przeszłości.

    - Jeśli była oporna na jakiś antybiotyk wcześniej, nie było spodziewanych efektów leczenia, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zadziała on również tym razem i warto dobrać inny - sugeruje lekarz weterynarii.

    To od hodowców w głównej mierze zależy, czy krowę nadal leczyć, czy pomyśleć mimo wszystko o brakowaniu.

    - Problemy z somatyką to tak naprawdę cecha osobnicza krowy. Jedna bez problemu daje się zaleczyć, u innej stanowi to spory problem. W swojej praktyce stosuję zasadę, iż najczęściej po trzech podaniach antybiotyku wspólnie z hodowcą decydujemy, co zrobić dalej, czy opłaca mu się dalej leczyć, szczególnie te, które można zakwalifikować jako chroniczne chore - przyznaje specjalista.

    W sytuacji, gdy zrobiliśmy posiew i jego wyniki mówią o obecności gronkowca złocistego, sztukę, u której go stwierdzono, należałoby usunąć ze stada. Krowa taka jest nosicielką i może zarażać inne sztuki w stadzie, a bakteria jest trudna do zwalczania.

    Mleko gorszej jakości

    Mleko odstawiane do mleczarni może mieć maksymalnie 400 tys komórek somatycznych w 1 mililitrze, wtedy jest uznawane jako produkt klasy ekstra.

    - Mleczarnia szczególnie przywiązują wagę do poziomu komórek somatycznych, gdyż mleko z wyższym poziomem szybciej się ścina dochodzi do szybszego rozdzielania warstw, co powoduje że trudniej się takie mleko przechowuje i ciężej jest prowadzić prawidłowo wszystkie procedury produkcyjnie - podkreśla Kamil Olender.

    By utrzymać prawidłowy poziom komórek somatycznych w mleku odstawianym do mleczarni, warto wiedzieć, jak ten poziom kształtuje się u poszczególnych sztuk. Takie informacje posiada każdy hodowca mający stado pod oceną użytkowości mlecznej prowadzonej przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    - Trzeba pamiętać, że u niektórych sztuk zmiana poziomu komórek somatycznych nie daje widocznych objawów, dopiero zbadanie próby mleka od każdej krowy pozwala wyłapać sztuki, które są chore mimo iż zapalenia nie widać gołym okiem. Rolnik otrzymuje dokładną informację o ilości komórek somatycznych w mleku w dniu próby i może porównać, jak ten poziom kształtował się w poprzednich próbach i wtedy może podjąć decyzję, co dalej robić z taką sztuką - podkreśla doradca żywieniowy.

    Mleko z podwyższonym poziomem komórek somatycznych często piją cielęta.

    - Nie jest to dla nich niebezpieczne, bo wszystko zostaje strawione w żołądku - przyznaje Kamil Olender.

    Problem zaczyna się, gdy cieliczki są skarmiane mlekiem od krowy, której podano antybiotyk w celu zwalczenie stanu zapalnego.

    - Po pierwsze może to doprowadzić do wystąpienia biegunek i w ogóle problemów z układem trawiennym. Istotny jest również fakt, że sztuki pojone takim mlekiem w dorosłym życiu mogą być odporne na użyte do zaleczenia antybiotyki. Hodowca będzie miał problem z wyleczeniem takich sztuk - podkreśla Michał Ptaszyński.

    • Tagi:
    • Michał Ptaszyński
    • brakowanie krów
    • ile komórek somatycznych może mieć mleko
    • komórki somatyczne
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

    29 marca 2019
    Bydło i mleko

    Różne przyczyny zakażenia wymienia

    5 maja 2017
    Żywienie

    Mikotoksyny - ukryty zabójca

    17 listopada 2015
    Żywienie

    Sucha kiszonka?

    4 września 2015
    Bydło i mleko

    Mleko - badanie w laboratorium

    5 lipca 2015
    Bydło i mleko

    Zdrowe cielę - zdrowa krowa

    28 marca 2015
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czy termin Premii dla młodych rolników zostanie wydłużony? Jest stanowisko ministra rolnictwa
    15 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Ten wirus atakuje także małe obory. GIW potwierdza nową serię zakażeń
    12 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Toaleta dla krów? To nie żart. Ten system zdobył właśnie nagrodę za "innowację przyszłości"
    12 grudnia 2025
    Drób
    Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności