Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców

Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców

Hodowla - Bydło i mleko 7 lipca 2016 11:23 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 7 lipca 2016 14:00
Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców
Źródło: Fotolia.com
Wielu hodowców bydła mlecznego ciągle boryka się z podwyższonym poziomem komórek somatycznych w mleku, co może skutkować sankcjami finansowymi ze strony mleczarni.
Spis treści:

    Wielu hodowców bydła mlecznego ciągle boryka się z podwyższonym poziomem komórek somatycznych w mleku, co może skutkować sankcjami finansowymi ze strony mleczarni.

    - Komórki somatyczne to komórki organizmu, które powstały m.in. wskutek naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej wymienia. Najczęściej są to jednak leukocyty, których poziom w mleku podwyższa się w momencie wtargnięcia bakterii chorobotwórczych do wymienia. Organizm krowy reaguje na ten atak wysyłając białe ciałka krwi - leukocyty po to, by zniszczyły i wchłonęły zarazki. Efekt od razu jest widoczny - wskutek obronnej reakcji organizmu następuje wzrost elementów komórkowych, leukocytów w mleku - objaśnia Kamil Olender, lekarz weterynarii z Dobrzycy.

    Zdarza się, iż podwyższony poziom komórek somatycznych może również świadczyć o trwającym lub przebytym stanie zapalnym w innej części ciała. Może to być również sygnał nieprawidłowego doju lub efekt braku higieny w trakcie jego trwania.

     

    Przyczyny i zapobieganie

     - Podwyższony poziom komórek somatycznych w mleku może być spowodowany przez wiele czynników. Problemy mogą pojawić się w wyniku nieprawidłowego żywienia. Podawanie pasz zepsutych, przegrzanych o nieodpowiednim pH oraz nieprawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa. Brak witamin, mikro i makroelementów - wymienia Kamil Olender.

    Na prawidłowe żywienie zwraca również uwagę Michał Ptaszyński, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    - Podawanie spleśniałych, zepsutych kiszonek i pasz, powoduje, że osłabiamy naturalną odporność organizmu, łatwiej dochodzi do rozwoju stanu zapalnego. Bardzo ważna jest prawidłowe zbilansowanie dawki pod kątem energatyczno - białkowym. Jeżeli jest ten bilans zachwiany, to krowa jest również wtedy słabsza i łatwiej podatna na stany zapalne - zaznacza doradca żywieniowy.

    Najważniejsza jest szeroko pojęta higiena i prawidłowo przeprowadzony udój.

    - Warto zwrócić uwagę na to odpowiednie ciśnienie dojarek. Pilnować, aby nie dochodziło do pustodojów. Bardzo istotna jest higiena podczas doju. Czysta ściółka. Należy pamiętać o przedzdajaniu, gdyż to właśnie w początkowych strugach jest najwięcej komórek somatycznych. Po zakończeniu dojenia ważny jest również dipping czyli zabezpieczenie strzyków przed wniknięciem w ich głąb bakterii, które mogą znajdować się na ściółce - podkreśla lekarz weterynarii.

     

    Bardzo istotny jest też prawidłowy przebieg procesu zasuszania u krów, gdyż wtedy często dochodzi do zapaleń wymienia.

    - Praktycznie dzisiaj nie mówi się, żeby tylko niektóre krowy traktować antybiotykami w trakcie zasuszania, postuluje się, by wszystkie sztuki miały podawany antybiotyk. Najlepiej wtedy byłoby zbadać, jaka bakteria powoduje stan zapalny i dobrać odpowiedni antybiotyk - dzięki temu wymię jest zabezpieczone przed wniknięciem bakterii.

    Zdarza się jednak, że sztuka mimo zabezpieczenia w postaci antybiotyku po wycieleniu ma zapalenie. Jest to spowodowane tym, iż mleko nagromadzone przed wycieleniem z tak wysokim ciśnieniem działa na kanały mleczne, że te się otwierają i bakterie wnikają do wymienia, powodując rozwój stanu zapalnego. Nowoczesną metodą, by poradzić sobie z tym problemem, którą stosuje coraz więcej hodowców, jest oprócz zastosowania antybiotyku użycie czopa keratynowego, których szczelnie zamyka kanał. chroniąc przed dostępem bakterii - mówi Michał Ptaszyński, doradca żywieniowy  PFHBiPM.

     

    Leczyć czy brakować?

     - Najlepszym wyjściem przy podejrzeniu wystąpienia zapalenia byłoby pobranie i wysłanie mleka na posiew i antybiogram. Wtedy jesteśmy w stanie dobrać konkretny antybiotyk, ale wiemy, że jest to trudne do rozwiązania ze względu na czas oczekiwania i zdrowie zwierzęcia - przyznaje Kamil Olender.

    Gdy widzimy, iż doszło już do zapalenia wymienia, podajemy antybiotyk „w ślepo”, zwracając uwagę na leki, które sztuka dostawała już w przeszłości.

    - Jeśli była oporna na jakiś antybiotyk wcześniej, nie było spodziewanych efektów leczenia, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zadziała on również tym razem i warto dobrać inny - sugeruje lekarz weterynarii.

    To od hodowców w głównej mierze zależy, czy krowę nadal leczyć, czy pomyśleć mimo wszystko o brakowaniu.

    - Problemy z somatyką to tak naprawdę cecha osobnicza krowy. Jedna bez problemu daje się zaleczyć, u innej stanowi to spory problem. W swojej praktyce stosuję zasadę, iż najczęściej po trzech podaniach antybiotyku wspólnie z hodowcą decydujemy, co zrobić dalej, czy opłaca mu się dalej leczyć, szczególnie te, które można zakwalifikować jako chroniczne chore - przyznaje specjalista.

    W sytuacji, gdy zrobiliśmy posiew i jego wyniki mówią o obecności gronkowca złocistego, sztukę, u której go stwierdzono, należałoby usunąć ze stada. Krowa taka jest nosicielką i może zarażać inne sztuki w stadzie, a bakteria jest trudna do zwalczania.

     

    Mleko gorszej jakości

    Mleko odstawiane do mleczarni może mieć maksymalnie 400 tys komórek somatycznych w 1 mililitrze, wtedy jest uznawane jako produkt klasy ekstra.

    - Mleczarnia szczególnie przywiązują wagę do poziomu komórek somatycznych, gdyż mleko z wyższym poziomem szybciej się ścina dochodzi do szybszego rozdzielania warstw, co powoduje że trudniej się takie mleko przechowuje i ciężej jest prowadzić prawidłowo wszystkie procedury produkcyjnie - podkreśla Kamil Olender.

    By utrzymać prawidłowy poziom komórek somatycznych w mleku odstawianym do mleczarni, warto wiedzieć, jak ten poziom kształtuje się u poszczególnych sztuk. Takie informacje posiada każdy hodowca mający stado pod oceną użytkowości mlecznej prowadzonej przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    - Trzeba pamiętać, że u niektórych sztuk zmiana poziomu komórek somatycznych nie daje widocznych objawów, dopiero zbadanie próby mleka od każdej krowy pozwala wyłapać sztuki, które są chore mimo iż zapalenia nie widać gołym okiem. Rolnik otrzymuje dokładną informację o ilości komórek somatycznych w mleku w dniu próby i może porównać, jak ten poziom kształtował się w poprzednich próbach i wtedy może podjąć decyzję, co dalej robić z taką sztuką - podkreśla doradca żywieniowy.

    Mleko z podwyższonym poziomem komórek somatycznych często piją cielęta.

    - Nie jest to dla nich niebezpieczne, bo wszystko zostaje strawione w żołądku - przyznaje Kamil Olender.

    Problem zaczyna się, gdy cieliczki są skarmiane mlekiem od krowy, której podano antybiotyk w celu zwalczenie stanu zapalnego.

    - Po pierwsze może to doprowadzić do wystąpienia biegunek i w ogóle problemów z układem trawiennym. Istotny jest również fakt, że sztuki pojone takim mlekiem w dorosłym życiu mogą być odporne na użyte do zaleczenia antybiotyki. Hodowca będzie miał problem z wyleczeniem takich sztuk - podkreśla Michał Ptaszyński.

    • Tagi:
    • Michał Ptaszyński
    • brakowanie krów
    • ile komórek somatycznych może mieć mleko
    • komórki somatyczne
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

    29 marca 2019
    Bydło i mleko

    Różne przyczyny zakażenia wymienia

    5 maja 2017
    Żywienie

    Mikotoksyny - ukryty zabójca

    17 listopada 2015
    Żywienie

    Sucha kiszonka?

    4 września 2015
    Bydło i mleko

    Mleko - badanie w laboratorium

    5 lipca 2015
    Bydło i mleko

    Zdrowe cielę - zdrowa krowa

    28 marca 2015
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy