Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Izba Rolnicza z Bretanii w Wielkopolsce

Newsy

Francuzi przyglądali się polskim fermom

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: WIR

Goście z Bretońskiej Izby Rolniczej odwiedzili gospodarstwo trudniące się hodowlą kurczaków i gęsi, fermę drobiu De Heus, ubojnię drobiu Dromico oraz wytwórnię pasz Tasomix.

Delegacja z Francji przybyła do Polski w ramach realizacji projektu współpracy pomiędzy Wielkopolską Izbą Rolniczą oraz Regionalną Izbą Rolniczą w Bretanii. Ma on na celu wymianę doświadczeń w zakresie produkcji drobiu miedzy francuskimi i polskimi producentami.

W skład delegacji, która w dniach 16 - 20 maja odwiedziła Wielkopolskę, weszli delegaci do Bretońskiej Izby Rolniczej trudniący się produkcją drobiu oraz pracownicy administracyjni Bretońskiej Izby Rolniczej. Delegacji przewodniczy Didier Goubil, przewodniczący Komisji Drobiarstwa w Regionalnej Izbie Rolniczej Bretanii, mer gminy Poullaouen.

Miejsc, w którym zjawiła się delegacja, było naprawdę sporo. Ważnym punktem wizyty gości z Francji było spotkanie w gospodarstwie Zofii i Romana Rzeszowskich oraz Romany i Mariana Dolatów. W gospodarstwach prowadzona jest hodowla kurczaków oraz gęsi. Ze strony gości padały pytania o organizację pracy w gospodarstwie, koszty produkcji oraz perspektywy rozwoju ich gospodarstw. Pytano także o programy pomocowe na rozwój gospodarstw skierowane do hodowców drobiu.

Mieszalnia pasz w Chojniku ROLMARK-KOWALCZYK, zakład produkcyjny Agrifirm w Topoli Wielkiej oraz wytwórnie pasz Tasomix, która zaliczana jest do liderów polskiego przemysłu paszowego. - W trakcie spotkań poruszano temat produkcji pasz, surowców używanych do produkcji i dostosowaniu pasz do potrzeb żywieniowych zwierząt w różnych fazach chowu. Goście pytali przede wszystkim o efektywność naszych pasz oraz ich jakość i bezpieczeństwo dla konsumentów. Przy mieszalni pasz Tasomix w ramach Centrum Doświadczalnego działa także ferma indyków, którą także zwiedzili nasi goście z Bretanii. Ferma wyposażona w urządzenia pomiarowe pozwalające na kontrole przyrostu indyków i wydajności pasz - relacjonuje Katarzyna Strzyż z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Konferencja pt. "Perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej w UE ze szczególnym uwzględnieniem potencjału produkcyjnego Francji i Polski" zapoczątkowała kolejny dzień wizyty gości z Francji. Podjęto na niej tematykę związaną z bezpieczeństwem żywnościowym, warunkami zootechnicznymi oraz nadzorem weterynaryjnym na fermach drobiu. Dyskutowano także o konsolidacji producentów drobiu oraz rynków zbytu we Francji i Polsce. W konferencji udział wzięli Przedstawiciele Polskiego Związku Hodowców i Producentów Drobiu oraz hodowcy zrzeszeni w grupach producenckich. - W trakcie dyskusji rozmawiano o organizacji francuskich związków i zrzeszeń drobiarskich oraz przyszłości drobiarstwa w Europie w perspektywie wejścia w życie TTIP - wyjaśnia Katarzyna Strzyż.

Kolejna części programu to wizyta w ubojni drobiu DROMICO. W trakcie pobytu delegacja odwiedziła także zlokalizowane koło Słupi i Gniezna fermy brojlerów De Heus, gdzie spotkali się z przedstawicielami firmy oraz osobami prowadzącymi poszczególne fermy.

Wielkopolska Izba Rolnicza współpracuje od wielu lat z bretańską izbą rolniczą.

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Analizy rynkowe
Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
25 czerwca 2025
Uprawa gleby
Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
25 czerwca 2025
Uprawy
Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
25 czerwca 2025
Najnowsze
Newsy
Gdańska Giełda Zboża - dlaczego warto tam być?
25 czerwca 2025
Materiał partnera
Newsy
Szop pracz to nie maskotka, lecz groźny najeźdźca
24 czerwca 2025
Newsy
Nie są rolnikami, a mają tysiące hektarów. Prawdziwe latyfundia w Polsce
24 czerwca 2025
Newsy
Burze, grad i upały. Najnowsza prognoza pogody IMGW na 10 dni
23 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy