Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Mięso drobiowe zrobi największą karierę

Mięso drobiowe zrobi największą karierę

Hodowla - Drób 7 marca 2024 13:00 Aktualizacja: 7 marca 2024 13:28
Mięso drobiowe zrobi największą karierę
Źródło: Canva
Do 2032 roku największy wzrost konsumpcji uzyska mięso drobiowe. W skali całego świata jest on szacowany na około 15 procent. W ciągu ośmiu lat spożycie mięsa drobiowego osiągnie 91 mln ton i zwiększy ono swoją dominację na rynku mięsnym.
Spis treści:
    Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w swoich prognozach do 2032 roku uważają, że największy wzrost - jeżeli chodzi o konsumpcję mięsa - uzyska mięso drobiowe. Zdaniem ekspertów obu organizacji w skali całego globu wzrost można szacować na około 15 procent. 

    Dobrostan, środowisko i cena

    Wbrew hasłom niektórych organizacji zajmujących się obroną praw zwierząt, w ocenie FAO i OECD, właśnie kwestie dobrostanu zwierząt, ich wpływu na ślad węglowy, dbałość o środowisko - to część powodów, dla których konsumenci w coraz większym stopniu będą zwracali uwagę właśnie na mięso drobiowe. Nie bez znaczenia są także walory odżywcze mięsa drobiowego, łatwość jego pozyskiwania oraz cena. 
    Produkcja mięsa drobiowego jest uważana za bardziej wydajną i wymaga mniej zasobów, co czyni ją bardziej zrównoważoną opcją. FAO i OECD szacują, że całkowite spożycie mięsa drobiowego osiągnie do 2032 roku 91 mln ton. Mięso drobiowe zwiększy swoją dominację na rynku mięsnym, stanowiąc połowę całej dodatkowej produkcji mięsa w następnej dekadzie. 

    Gdzie będzie szybko rosnąć produkcja drobiu?

    Zdaniem specjalistów, produkcja drobiu będzie szybko rosnąć w krajach posiadających nadwyżki zbóż paszowych, takich jak Brazylia i Stany Zjednoczone. Oczekuje się ekspansji w Azji, ponieważ odejście od wieprzowiny spowodowane epidemiami ASF było korzystne dla drobiu, szczególnie w Chinach. W Indiach, Turcji i Indonezji przemysł drobiarski pozostaje jednym z najszybciej rozwijających się segmentów sektora rolnego. 

    Grypa ptaków nadal głównym zagrożeniem

    Mięso drobiowe ma przewagę pod względem czasu produkcji, kosztów, współczynnika wykorzystania paszy i bliskości rozwijających się rynków miejskich. Za główne zagrożenia w skali średnioterminowej uznano ryzyko związane z rozprzestrzenianiem grypy ptaków. Rozwiązaniem ograniczającym jej skutki ma być wdrożenie skutecznej szczepionki przeciwko tej chorobie.

    CZYTAJ TEŻ: Czy opłaci się zwiększanie pogłowia? Jak odbije się to na cenach?

    Źródło: MIĘSNE FAKTY
    • Tagi:
    • wzrost konsumpcji
    • mięso drobiowe
    • produkcja
    Podobne artykuły
    Ciągniki

    Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

    8 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Wieprzowina z Unii Europejskiej jest za droga

    30 października 2024
    Analizy rynkowe

    Ogromne straty wojenne w produkcji roślinnej na Ukrainie - nie tylko plonów

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Jaki jest dochód z 1 ha w gospodarstwach indywidualnych w Polsce?

    13 października 2024
    Analizy rynkowe

    Rośnie produkcja mięsa w Niemczech, ale spada spożycie wieprzowiny

    24 września 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Analizy rynkowe

    Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

    27 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Produkujemy jeszcze więcej mleka i importujemy więcej produktów mlecznych

    24 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy