Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Te kody na opakowaniu oznaczają, że w produktach jest mąka z owadów

Te kody na opakowaniu oznaczają, że w produktach jest mąka z owadów

Dla domu 4 stycznia 2025 06:12 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Jak oznaczona jest mąka z owadów?
Jak oznaczona jest mąka z owadów?
Źródło: nito / Adobe Stock
Od 2023 roku w produktach żywnościowych na terenie Unii Europejskiej może być używana mąka ze świerszcza. Konsument jest jednak o tym fakcie informowany. Jak oznaczana jest mąka z owadów na opakowaniach?
Spis treści:

    W 2023 roku rozporządzeniem Komisji Europejskiej zezwolono na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego jako nowej żywności. Od 24 stycznia 2023 roku rozporządzenie KE weszło w życie, a za sprzedaż i produkcję proszku odpowiada na wyłączność firma Cricket One z Wietnamu, produkująca wyroby ze świerszczy. Tym samym od dwóch lat możemy znaleźć na europejskim rynku żywność zawierającą mąkę z owadów, przede wszystkim chleb, bułki, czekoladę, makarony, pizzę, paluszki chlebowe, zupy i koncentraty w proszku, mieszanki do wypieków lub przetwory mięsne. Co jednak istotne, zawartość tego produktu musi być wyraźnie zaznaczona na opakowaniu. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mąka ze świerszczy wyraźnie oznaczona na opakowaniu

    Zawartość mąki ze świerszczy w produkcie żywnościowym jest ściśle określona. Jak wynika z rozporządzenia Unii Europejskiej maksymalna zawartość to 2 gramy na 100 gramów danego produktu.

    Zarówno Komisja Europejska, jak i Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności zastrzegają, że spożywanie proszku ze świerszczy jest bezpieczne dla zdrowia, a wręcz może mieć pozytywny wpływ na organizm. Jednak jego obecność w żywności może być problematyczna dla osób, które są uczulone na mięczaki, skorupiaki oraz roztocza. Bez względu więc na właściwości zdrowotne obecność mąki z owadów w produkcie żywnościowym musi być wyraźnie zaznaczona, także w spisie alegrenów. Na jakie nazwy zwracać uwagę? 

    Czytaj też: "Czarne złoto" dla twojego ogrodu. Co wrzucać na kompost, a czego nie?

    Proszek ze świerszczy – jak jest oznaczony? 

    Jeśli produkt zawiera mąkę ze świerszczy, oznaczone to powinno zostać łacińską nazwą tego gatunku, czyli Acheta Domesticus. Warto zwrócić również uwagę na nazwę Tenebrio Molitor, co oznacza larwy mącznika młynarka, a także Locusta Migratoria, czyli szarańcza wędrowna. Proszek ze świerszczy może być również oznaczony jako Cricket powder.

    Na etykiecie powinna znaleźć się również informacja o narażeniu na ewentualnie pojawiające się reakcje alergiczne.

    Czytaj także: Drastyczne podwyżki cen jajek. Dlaczego płacimy coraz więcej?

    Tego składnika lepiej unikać

    Mąka ze świerszczy nie jest groźna dla zdrowia i jeśli ktoś nie jest na nią uczulony, nie powinna negatywnie wpływać na zdrowie. Jednak przyglądając się składom, warto zwrócić uwagę na inny składnik pochodzący z owadów. 

    Czerwony barwnik w produktach żywnościowych i kosmetycznych może pochodzić z czerwców kaktusowych, czyli owadów, które występują w Meksyku i obszarach Ameryki Południowej. Składnik ten warto ograniczać. Oznaczony jest jako E120, karminina, karmin, koszenila lub też kwas karminowy. 

    Czytaj też: Darowizna od rodziny. Jak ją zalegalizować, by nie płacić podatku?

    Źródło: poradnikzdrowie.pl
    • Tagi:
    • proszek ze świerszcza
    • mąka z owadów
    • mąka ze świerszcza
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
    18 listopada 2025
    Dla domu
    Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    17 listopada 2025
    Dla domu
    Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności