ASF. Branża mięsna bierze sprawy w swoje ręce!

Powstało Branżowe Porozumienie ds. Zwalczania ASF. Przystąpiły do niego organizacje skupione wokół produkcji i przetwórstwa trzody chlewnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do Branżowego Porozumienia ds. Zwalczania ASF, które utworzono 4 grudnia w Warszawie należą:
- Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG (KZP-PTCH),
- Związek Polskie Mięso,
- Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus,
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
Celem Branżowego Porozumienia ds. Walki z ASF jest wspieranie działań administracji państwowej w poprawie skuteczności walki z chorobą ASF oraz ograniczanie skutków gospodarczych rozprzestrzeniającej się choroby. Po objęciu terenu Wielkopolski strefą z ograniczeniami (czerwoną) ze względu na przypadki ASF u dzików przewiduje się pojawienie daleko idących zakłóceń na rynku mięsa wieprzowego.
Według branży wystąpią trudności w przemieszczaniu zwierząt zarówno do uboju jak i hodowli oraz do dalszej produkcji nie tylko lokalnie, ale w całym kraju. Ograniczenia będą również dotyczyć eksportu wieprzowiny.
Spotkania robocze Porozumienia mają odbywać się raz w miesiącu. Do uczestnictwa w nich, oprócz organizacji branżowych, stałe zaproszenia na posiedzenia otrzymali przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii, MRiRW, Ministerstwa Środowiska, pełnomocnik rządu ds. działań związanych z wystąpieniem ASF, przedstawiciele sejmowej i senackiej komisji rolnictwa oraz Polskiego Związku Łowieckiego. Do współpracy zaproszono także autorytety ze świata nauki, przedstawicieli Izby Lekarsko – Weterynaryjnej oraz wojewódzkich zespołów zarządzania kryzysowego.
DEKLARACJA W SPRAWIE UTWORZENIA BRANŻOWEGO PROROZUMIENIA DS. ZWALCZANIA ASF