Tak silnego spadku pogłowia krów nie było od 16 lat

Znaczące pogorszenie opłacalności produkcji mleka spowodowało, że wielu hodowców zredukowało stado bydła mlecznego. Niektórzy przekwalifikowali się na produkcję bydła mięsnego.
Jak wynika z analiz Credit Agricole na podstawie danych GUS w czerwcu 2016 r. pogłowie krów w wieku powyżej 2 lat zmniejszyło się o 4,6% w stosunku do czerwca 2015 r., co jest jego najsilniejszym spadkiem w czerwcu od 2000 r. - Silna redukcja pogłowia krów była w naszej ocenie efektem znaczącego pogorszenia opłacalności produkcji mleka. Uważamy, że w ostatnich miesiącach globalny rynek mleka wszedł we wzrostową fazę cyklu i w najbliższych kwartałach można oczekiwać zmniejszenia tempa spadku pogłowia krów - twierdzi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Czytaj także: Ile rolnicy dostaną pieniędzy za zmniejszanie produkcji mleka? KLIK
Pogłowie bydła w czerwcu tego roku, zgodnie z danymi GUS, wynosiło 5,94 mln sztuk (-0,4% r/r). W porównaniu do czerwca 2015 r. zwiększyło się pogłowie cieląt (+3,6%) oraz młodego bydła w wieku 1-2 lat (+3,1%). Tendencje te sygnalizują o utrzymującym się zainteresowaniu hodowli bydła opasowego.
Czytaj także: Dobra informacja dla hodowców bydła mięsnego KLIK