Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Spada pogłowie loch zarodowych

Spada pogłowie loch zarodowych

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 30 marca 2016 12:02 redakcja Aktualizacja: 30 marca 2016 13:19
Spada pogłowie loch zarodowych
Źródło: Tomasz Kołdubański
Polska dominuje wśród krajów Unii Europejskiej, jeśli chodzi o tendencje obniżkowe pogłowia loch hodowlanych. Gdzie ich liczba wzrasta?
Spis treści:

    Polska dominuje wśród krajów Unii Europejskiej, jeśli chodzi o tendencje obniżkowe pogłowia loch hodowlanych. Gdzie ich liczba wzrasta?

    Liczba produkowanych sztuk trzody chlewnje będzie w Europie się zmniejszać - tak wynika z "Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca tego roku podaną przez Komisję Europejską. Zgodnie z nią produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się wobec 2015 r. o 0,3% do 23,3 mln ton. Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r., stado reprodukcyjne zmniejszyło się w ciągu roku o 2%. Trzy czwarte tego spadku miało miejsce w nowych państwach członkowskich UE-13 (-7%).

    Czytaj także: Czy produkcja polskich prosiąt ma szansę

    Pogłowie loch zarodowych obniżyło się najbardziej w Polsce, Niemczech, Holandii i Francji (łącznie o 300 tys. sztuk). W Hiszpanii natomiast liczebność tej grupy zwierząt wzrosła o ponad 100 tys. sztuk. Pogłowie prosiąt zwiększyło się ponownie w państwach tzw. starje Unii UE-15 (+1%), natomiast w nowych państwach członkowskich UE-13 obniżyło się o 3%. Łączna liczba prosiąt w Unii Europejskiej była o 1% wyższa niż przed rokiem. Zwierzęta te trafią na rynek w pierwszej połowie 2016 r.

    A co można powiedzieć o cenach? Pod koniec 2015 r. spadły one do rekordowo niskiego poziomu 126 EUR/100 kg, a ceny prosiąt spadły do 35 EUR/szt. Na początku stycznia tego roku można było zaobserwować niewielki wzrost cen prosiąt, związany prawdopodobnie ze spadkiem pogłowia loch hodowlanych. 

    Choć cena z pewnością nie zadowalała unijnych hodowców, produkcja wieprzowiny obniżyła się dopiero w drugiej połowie 2015 roku, a wobec 2014 r. była o 3,6% wyższa i wyniosła 23,4 mln ton. Największą dynamikę wzrostu można było zaobserwować w Hiszpanii (+276 tys. ton), dzięki powiększeniu stada loch hodowlanych. Wyższą produkcję mięsa zanotowały również Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Polska i Węgry. Warto zauważyć, że 90% tego wzrostu pochodziło z ubojów w krajach tzw. starej Unii -UE-15. W państwach członkowskich można było zaobserwować różne strategie i zachowania ekonomiczne w odpowiedzi na niskie ceny. Jak podaje FAMMU/FAPA niektóre kraje ograniczały produkcję z uwagi na spadek opłacalności pomimo korzystnych i stabilnych cen pasz. Inni producenci natomiast próbowali zrekompensować poniesione koszty inwestycji i niskie ceny zwiększając poziom wytwarzania. 

    Jeśli chodzi o unijny eksport w 2015 r., był on wyższy niż przed rokiem (wzrósł o 9%) i wyniósł 2,1 mln ton. Sprzyjały temu wyższa produkcja, wzrost konkurencyjności (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich, a także niższa podaż w Brazylii.

    Czytaj także o cenach za żywiec wieprzowy

    Najbardziej wzrosły wysyłki mięsa do Chin (prawie dwukrotnie do ok. 450 tys. ton, a podrobów o jedną trzecią do ponad 600 tys. ton). Chińczycy zakupili w ubiegłym roku prawie połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Największy udział w wysyłkach wieprzowiny do Chin miały Niemcy (37%), Hiszpania (19%) i Dania (15%). Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa.

    Unia Europejska więcej mięsa w 2015 r. eksportowała również do USA, Australii, Gruzji, niektórych krajów bałkańskich i na Tajwan. Mniej natomiast kraje członkowskie wywoziły do Japonii (-5%), Hongkongu (-32%), Korei Płd. (-3%), na Filipiny (-7%), Ukrainę (-57%), Białoruś (-90%), do Angoli (-19%) i Czarnogóry (-36%).

     

    Jak rynek zagraniczny będzie się kształował w obecnym roku? Według Komisji Europejskiej będzie następował wzrost eksportu wieprzowiny poza kraje Unii. Raczej nie ma co liczyć na ponowne zawiązanie współpracy z Rosją, nawet po ewentualnym zniesieniu embarga politycznego i sanitarnego. Rosja systematycznie zwiększa rodzimą produkcję, ograniczając import. Rosyjskim zakupom nie będzie również sprzyjała trudna sytuacja gospodarcza kraju oraz wzrost konkurencyjności ze strony innych dostawców. 

    Choć spożycie wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosło w 2015 r. (+2,5%), prognozy mówią, że w roku 2016 tendencja będzie odwrotna. W 2015 r. jeden mieszkaniec UE zjadł rocznie 41,7 kg wieprzowiny.

    Źródło: FAMMU/FAPA na podst. „Short Term Outlook for arable crops, dairy and meat markets” – Winter 2016
    • Tagi:
    • ceny żywca
    • eksport wieprzowiny
    • wsparcie dla producentów trzody
    • spożycie mięsa
    • analizy rynkowe
    • ceny rolnicze
    • wieprzowina
    redakcja
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Tanie mięso z Niemiec może zalać nasz rynek. Wszystko z powodu pryszczycy

    23 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Ile będziemy płacić za warzywa i ziemniaki w 2025? Oto co podrożeje

    14 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Czego spodziewa się branża mięsna w 2025 roku? Jaki był 2024?

    27 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
    8 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Ubojnie podbijają ceny za bydło
    7 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Ceny żywności: Co drożeje, a co tanieje?
    3 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy