Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Produkcja trzody chlewnej i ceny żywca - 2017 i 2018 rok

Produkcja trzody chlewnej i ceny żywca - 2017 i 2018 rok

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 5 grudnia 2017 13:03 Dorota Jańczak Aktualizacja: 5 grudnia 2017 13:18
Produkcja trzody chlewnej i ceny żywca - 2017 i 2018 rok
Źródło: Fotolia.com
Ceny żywca wieprzowego w tym roku były dość zadowalające hodowców trzody chlewnej. Jaki będzie 2018 rok?
Spis treści:

    Ceny żywca wieprzowego w tym roku były dość zadowalające hodowców trzody chlewnej. Jaki będzie 2018 rok?

    Tak wysokich cen żywca wieprzowego, jak w połowie tego roku, nie było od kilku dobrych lat. Choć w ostatnich tygodniach one spadły, zauważyć można pewną stabilizację. Względny spokój na rynku wieprzowiny może popsuć jedynie sytuacja z wirusem ASF, który, jak tykająca bomba, w każdej chwili może wybuchnąć.

    5,40 zł/kg za tucznika w żywej wadze to dość przyzwoita cena. Rolnicy mogli się nią w tym roku cieszyć przez kilka miesięcy. Zapytani o to, czy jest to wystarczająca, ich zdaniem, wartość, tłumaczyli, że woleliby otrzymywać nawet niższą o 20 groszy zapłatę, ale stabilną w perspektywie rocznej. Tak jednak nigdy nie było i nie będzie. Zależy to od wielu czynników gospodarczych i politycznych. Czasem mogłoby się wydawać, że to, ile zarobi nasz hodowca, bardziej będzie miała wpływ sytuacja w Chinach i jej zapotrzebowanie oraz preferencje importowe, niż zależności wewnątrzkrajowe.

    Wielu analityków jest zdania, że gdyby Państwo Środka nie odbudowywało w takim szybkim tempie swojego pogłowia świń i zamiast amerykańskiej nadal decydowała się na dobrze znaną przez ostatnie lata wieprzowinę europejską, ceny w naszym kraju byłyby wyższe.

    Producenci trzody w 2017 roku zarobili więcej niż w 2016 roku

    Choć, podsumowując mijający rok, należy ocenić go pozytywnie. Obok Hiszpanii byliśmy jedynym liczących się unijnym producentem wieprzowiny, który nie odnotował spadku pogłowia. W Niemczech pogłowie było mniejsze o 1%, we Francji - o 3,9%, w Danii - o 3,3%, a w Holandii aż o 4,6%. W UE pogłowie trzody chlewnej w końcu 2016 r. wyniosło 147 mln sztuk i było o 1% mniejsze niż w końcu 2015 r. Loch prośnych było o 1,6% mniej, a prosiąt - o 1,4% mniej. Mniejsza unijna produkcja oraz duży popyt na polską wieprzowinę, zarówno ze strony krajów członkowskich (w tym zwłaszcza Niemiec), jak i spoza UE (m.in. USA, Kanady i Chile), sprzyjały wzrostowi cen trzody chlewnej również w Polsce. W czerwcu 2017 r. za 1 kg żywca wieprzowego producenci uzyskiwali nawet 5,61zł, o 15% więcej niż w czerwcu 2016 r.

    Czytaj także: Zniknęło 1600 świń? Rolnik oskarżony o kradzież w procesie o tucz kontraktowy

    Struktura stada trzody chlewnej w Polsce:

    prosięta o wadze do 20 kg - 25,1%,
    warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg - 28,9%,
    trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na ubój - 38,1%,
    trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na chów - 7,9%, 
    w tym: lochy na chów razem - 7,8%

     

     

    Polak zjada średnio 40 kg wieprzowiny rocznie

    Oczywiście wpływ na sytuację ma także wewnętrzny popyt na wieprzowinę, który, wbrew oczekiwaniom producentów, nie rośnie. Spożycie mięsa wieprzowego w 2017 roku jest na podobnym poziomie, jak w 2016 roku. Średnio Polak zjada 40 kg wieprzowiny rocznie - o 3% mniej niż w roku 2015. Wzrost konsumpcji nie zapowiada się także w 2018 roku. Choć już ten rok może być dowodem na to, że okresowe wzrosty zapotrzebowań (letnie sezony grillowe, święta) pozytywnie wpływają na ceny żywca wieprzowego.

    Kto najwięcej kupuje, a kto zjada wieprzowiny na świecie?
    - największym importerem wieprzowiny na świecie sa Japonia, Meksyk, Chiny
    - największym eksporterem wieprzowiny na świecie sa USA, UE, Kanada i Brazylia
    - najwięcej wieprzowiny na świecie produkują: Chiny, UE, USA, Brazylia
    - największa konsumpcja na świecie wieprzowiny: Chiny, UE, USA, Rosja

    Sytuacja na rynku w przyszłym roku będzie zależna od tego, ile uda nam się wyeksportować towaru. Do tej pory głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Z grona liczących się eksporterów unijnych wzrost wywozu w ostatnim czasie wykazały Hiszpania, Holandia, Polska, Włochy i Węgry. Zmniejszyły sprzedaż Niemcy, Dania, Francja, Wlk. Brytania i Belgia. Pytanie, czy takie tendencje utrzymają się w roku 2018.

    ASF - tykająca bomba

    Wątpliwości budzi także niepokojący stan wewnątrz kraju w związku z ASF. Do tej pory mieliśmy do czynienia z pewnymi, znaczącymi, ale dość incydentalnymi, bo obejmującymi jedynie wschodnie regiony Polski, wybuchami ASF. Wpływały one przede wszystkim na ceny żywca wieprzowego na Podlasiu i Lubelszczyźnie. I tam rzeczywiście skutki walki z wirusem ASF bywały bardzo dotkliwe. Hodowcy świń z Wielkopolski czy woj. lubuskiego byli jednak jakby poza tym. Ich uwagę bardziej przykuwało to, co dzieje się za granicą, na niemieckiej giełdzie, do której z cenami podporządkowują się krajowe zakłady przetwórcze. Hodowcy z zachodnich stron Polski może  i z niepokojem patrzyli na to co dzieje się na wschodzie. Bardziej jednak obawiali się tego, by wirus nie przedostał się do ich chlewni, niż zawirowaniami cenowymi świń na polskim rynku, które mógłby wprowadzić właśnie ASF. Póki gnieździ się za wschodnim brzegiem Wisły, śpią spokojnie.

    Czytaj także: Żywienie płynne świń - żywienie na mokro. Warto?

    Ostatnie informacje o tym, że wirus znalazł się już w samej Warszawie mogły ich jednak zaniepokoić. W drugiej połowie listopada Polskę obiegła informacja o tym, że przypadki zakażenia wirusem odnotowano o 100 km na zachód od rejonu, gdzie ASF stał się już codziennością. Jeśli będzie on przesuwał się w takim tempie, jak teraz - naszym największym problemem nie będzie już to, za ile od nas kupią wieprzowinę, ale czy w ogóle ją sprzedamy.

    Hodowcy alarmują: zawiodły kampanie informacyjne! - Ludzie nadal nie przestrzegają podstawowych zasad bezpieczeństwa. A w takiej sytuacji, przewiezienie kanapki z zakażonym mięsem i wyrzucenie resztek z niej pod Poznaniem to tylko kwestia czasu - komentują rolnicy. To właśnie człowiek, ich zdaniem, zawinił w ostatnich przypadkach. - Jest raczej mało prawdopodobne, aby chore dziki same przemieściły się na odległość ponad 100km - stwierdza Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Uświadamianie hodowców i konsumentów to jedno, a walka z Polskim Związkiem Łowieckim - drugie. Hodowcy trzody chlewnej dopominają się o to, by w niektórych rejonach Polski dziki wybić niemalże do zera. Myśliwi jednak tłumaczą, że nawet gdyby chcieli, nie jest to tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. W odstrzale dzików pomagają im żołnierze.

    Wzmożone odstrzały sanitarne dzików

    Wojewódzcy Lekarze Weterynarii (już nie tylko we wschodnich województwach) występują coraz częściej o odstrzały sanitarne. ASF nie jest tylko problemem Polski, Łotwy, Estonii, Litwy, Białorusi, Ukrainy. W ostatnim czasie wirus dotarł również do Czech, Rumunii i Mołdawii. We wszystkich krajach dotkniętych chorobą w kolejnych latach odnotowywano wzrost liczby ognisk i przypadków ASF. Pomimo podjęcia szeregu działań, chorobą zagrożone są kolejne kraje, tj. Węgry, Austria i Słowacja. Do tej pory w naszym kraju odnotowano prawie 700 przypadków u dzików i 104 ogniska ASF u świń domowych. Aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się wirusa Polski Związek Łowiecki 1 grudnia wydał nowe zarządzenie. Zgodnie z nim patrochy dzików należy zakopać w dole lub przekazać do utylizacji.

     

    • Tagi:
    • 2018
    • rynek wieprzowiny
    • tuczniki
    • trzoda chlewna
    • ceny żywca 2017
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Co dalej z amerykańską wieprzowiną na światowych rynkach?

    29 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny trzody chlewnej w Europie – porównanie i prognozy

    10 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Producent świń: Nie chcę kończyć biznesu. Drzemią we mnie duże pokłady zaparcia

    29 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Rosja 2025: Wieprzowina Drożeje – winne zboże i spadające zbiory

    27 marca 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
    8 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Ubojnie podbijają ceny za bydło
    7 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Ceny żywności: Co drożeje, a co tanieje?
    3 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy