Koniec maślanej drożyzny?

Ceny produktów mlecznych, zwłaszcza masła i maślanki w proszku, na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii poszły w dół. W UE i USA także widoczny jest spadek cen masła. Czy ta tendencja się utrzyma?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
We wtorek (3 października) odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na tam do 1 050 pkt. wobec 1 075 pkt. na poprzedniej aukcji, która została przeprowadzona 19 września (spadek o 2,4%) - czyli wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. - Jednocześnie jest to najsilniejszy spadek indeksu GDT od marca br. - zwraca uwagę Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
W kierunku spadku indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej obniżyły się: ceny maślanki w proszku (-10,3%), masła (-3,6%) i bezwodnego tłuszczu mlecznego (-3,4%). - Zwiększyła się natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 37 990 t wobec 34 117 t na poprzedniej aukcji (+11,4%) - informuje Jakub Olipra. Dodaje przy tym, że kolejna aukcja GDT odbędzie się 17 października.
Spadek cen masła obserwowany jest także w Unii Europejskiej. Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, ceny tego produktu w drugiej połowie września obniżyły się po raz pierwszy od marca tego roku. Obniżenie cen masła w ostatnich tygodniach odnotowano również w USA.
- Wyniki ostatniej aukcji GDT w połączeniu z tendencjami obserwowanymi w UE oraz USA stanowią wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym światowy rynek mleka osiągnął już szczyt cyklu i w kolejnych miesiącach obserwowany będzie spadek cen produktów mlecznych, w szczególności cen masła (por. AGROmapa z 15.09.2017) - uważa ekonomista Credit Agricole.