Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny

Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 23 czerwca 2018 07:00 Dorota Jańczak
Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny
Źródło: D. Jańczak
Choć pogłowie bydła mięsnego w Polsce stale wzrasta, popyt na spożycie - nie. W porównaniu do 2000 roku zjadamy o wiele mniej wołowiny.
Spis treści:

    Choć pogłowie bydła mięsnego w Polsce stale wzrasta, popyt na spożycie - nie. W porównaniu do 2000 roku zjadamy o wiele mniej wołowiny.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 2017 roku Polska wyprodukowała 559 tys. ton mięsa wołowego. W ciągu 10 lat wolumen wołowiny krajowej wzrósł o 194 tys. ton, czyli o 35%. Wydaje się więc, że jest to jedna z najbardziej obiecujących gałęzi produkcji rolnej w Polsce. Obawiając się zawirowań na rynku mleka, które miały miejsce kilka lat temu, niektórzy jego producenci przekwalifikowani się na bydło mięsne. Duża grupa rolników postanowiła także iść dwutorowo - zachowując oborę mleczną, wszelki zysk inwestować w opasówkę. I choć ma ona swoje minusy (dochód dopiero po 2 latach chowu), to i tak są zadowoleni, bo ceny na byka są dość wysokie i stabilne.

    Na początku maja za 24 - miesięcznego byka można było uzyskać średnio 7,45 zł/kg, o prawie 6% więcej niż przed rokiem (około 5,5 tys. zł za jedną sztukę). Jak podaje ARiMR, hodowlą bydła (w tym i mlecznego) zajmuje się obecnie 405 tys. rolników, spośród nich 86 tys. to producenci opasów. Łącznie w polskich fermach jest 3,7 mln sztuk byków i jałówek.

    2,2 kg spożycia wołowiny rocznie

    W parze ze wzrastającą produkcją nie idzie spożycie. Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2000 roku statystyczny Polak zjadał 7 kg mięsa wołowego rocznie. W 2007 roku były to już tylko 4 kg, a w 2017 roku - 2,2 kg. Jest to naprawdę mało w porównaniu do UE, gdzie spożycie wynosi 15 kg/rocznie.

    Dlaczego tak jest? Czyżby polscy konsumenci nie doceniali walorów smakowych rodzimej wołowiny? Nie w tym rzecz. W grę wchodzi cena mięsa, która zwyczajnie przerasta ich możliwości finansowe. Przykładowo - kilogram mięsa wołowego bez kości z udźca kosztuje średnio 34 zł, a rostbef (część tylna ćwierćtuszy) 28 zł. Jeszcze droższa jest cielęcina (49 zł/kg). Nie napawa optymizmem fakt, że w porównaniu do 2017 roku  - obecnie ceny są wyższe o około 4%.

    Rekordowy eksport wołowiny

    Przy tak minimalnym popycie wewnętrznym jedynym ratunkiem dla hodowców bydła jest eksport. W 2017 roku poza granice Polski wyjechało 401 tys. ton wołowiny, o 230 tys. ton więcej niż jeszcze 10 lat temu. - Przez ostatnie lata Polska dość intensywnie pracowała nad otwarciem rynków. W latach 2006 - 2016 eksport wzrósł trzykrotnie. 30% asortymentu, a więc 120 tys. ton jako mięso wołowe halal czy koszer trafia do 40 państw Bliskiego Wschodu - tłumaczy Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Importowaliśmy natomiast ponad 23 tys. ton wołowiny.

    Czytaj także: Bydło opasowe - warto czy nie? Eksperci zabierają głos!

    Konkurencja ogólnoświatowa jest jednak mocna. Liderem na rynku są USA, które w 2017 roku wyprodukowały ponad 12 mln ton mięsa. Tuż za nimi w czołówce znajdują się: Brazylia (ponad 9 mln ton) i UE (prawie 8 mln ton). Dość znaczną produkcję prowadzą także Chiny (7 mln ton), Indie (4 mln ton), Argentyna (prawie 3 mln ton) oraz Australia (2 mln ton).

    Czytaj także: Lisowscy i ich bydło opasowe w nowej oborze [ZDJĘCIA]

    Jaki będzie rok 2018 dla produkcji wołowiny?

    Komisja Europejska podała, że w UE spodziewa się zmniejszania produkcji wołowiny o około 1%. - Zmniejszenie unijnej produkcji wołowiny będzie rezultatem najprawdopodobniej spadku podaży krów. Zwiększenia produkcji można oczekiwać w krajach Europy Wschodniej i Hiszpanii, wzrost ten jednakże nie zrekompensuje spadków u pozostałych unijnych dostawców tego gatunku mięsa -zaznacza Dorota Pasińska z IERiGŻ. Eksport żywych zwierząt do krajów niebędących członkami UE wzrośnie o 2%, wołowiny - o 2%, import wołowiny zwiększy się o 10%, a import żywych zwierząt nadal utrzyma się na relatywnie niskim poziomie.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego TUTAJ

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • opasowe
    • ceny żywca
    • wołowina
    • cena
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie

    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość

    11 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Hodowla

    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]

    8 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny usług rolniczych 2025: Ile za siew kukurydzy?

    9 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
    25 czerwca 2025
    Uprawa gleby
    Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
    25 czerwca 2025
    Uprawy
    Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
    25 czerwca 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
    25 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Hodowla świń: straty są ogromne
    23 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    KOWR sprzedaje te tereny średnio za 465 tys. zł za ha. Chętnych jest dużo
    23 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Cena śruty poekstrakcyjnej sojowej w Polsce - stan i prognoza
    22 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
    18 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy