Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny

Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 23 czerwca 2018 07:00 Dorota Jańczak
Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny
Źródło: D. Jańczak
Choć pogłowie bydła mięsnego w Polsce stale wzrasta, popyt na spożycie - nie. W porównaniu do 2000 roku zjadamy o wiele mniej wołowiny.
Spis treści:

    Choć pogłowie bydła mięsnego w Polsce stale wzrasta, popyt na spożycie - nie. W porównaniu do 2000 roku zjadamy o wiele mniej wołowiny.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 2017 roku Polska wyprodukowała 559 tys. ton mięsa wołowego. W ciągu 10 lat wolumen wołowiny krajowej wzrósł o 194 tys. ton, czyli o 35%. Wydaje się więc, że jest to jedna z najbardziej obiecujących gałęzi produkcji rolnej w Polsce. Obawiając się zawirowań na rynku mleka, które miały miejsce kilka lat temu, niektórzy jego producenci przekwalifikowani się na bydło mięsne. Duża grupa rolników postanowiła także iść dwutorowo - zachowując oborę mleczną, wszelki zysk inwestować w opasówkę. I choć ma ona swoje minusy (dochód dopiero po 2 latach chowu), to i tak są zadowoleni, bo ceny na byka są dość wysokie i stabilne.

    Na początku maja za 24 - miesięcznego byka można było uzyskać średnio 7,45 zł/kg, o prawie 6% więcej niż przed rokiem (około 5,5 tys. zł za jedną sztukę). Jak podaje ARiMR, hodowlą bydła (w tym i mlecznego) zajmuje się obecnie 405 tys. rolników, spośród nich 86 tys. to producenci opasów. Łącznie w polskich fermach jest 3,7 mln sztuk byków i jałówek.

    2,2 kg spożycia wołowiny rocznie

    W parze ze wzrastającą produkcją nie idzie spożycie. Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2000 roku statystyczny Polak zjadał 7 kg mięsa wołowego rocznie. W 2007 roku były to już tylko 4 kg, a w 2017 roku - 2,2 kg. Jest to naprawdę mało w porównaniu do UE, gdzie spożycie wynosi 15 kg/rocznie.

    Dlaczego tak jest? Czyżby polscy konsumenci nie doceniali walorów smakowych rodzimej wołowiny? Nie w tym rzecz. W grę wchodzi cena mięsa, która zwyczajnie przerasta ich możliwości finansowe. Przykładowo - kilogram mięsa wołowego bez kości z udźca kosztuje średnio 34 zł, a rostbef (część tylna ćwierćtuszy) 28 zł. Jeszcze droższa jest cielęcina (49 zł/kg). Nie napawa optymizmem fakt, że w porównaniu do 2017 roku  - obecnie ceny są wyższe o około 4%.

    Rekordowy eksport wołowiny

    Przy tak minimalnym popycie wewnętrznym jedynym ratunkiem dla hodowców bydła jest eksport. W 2017 roku poza granice Polski wyjechało 401 tys. ton wołowiny, o 230 tys. ton więcej niż jeszcze 10 lat temu. - Przez ostatnie lata Polska dość intensywnie pracowała nad otwarciem rynków. W latach 2006 - 2016 eksport wzrósł trzykrotnie. 30% asortymentu, a więc 120 tys. ton jako mięso wołowe halal czy koszer trafia do 40 państw Bliskiego Wschodu - tłumaczy Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Importowaliśmy natomiast ponad 23 tys. ton wołowiny.

    Czytaj także: Bydło opasowe - warto czy nie? Eksperci zabierają głos!

    Konkurencja ogólnoświatowa jest jednak mocna. Liderem na rynku są USA, które w 2017 roku wyprodukowały ponad 12 mln ton mięsa. Tuż za nimi w czołówce znajdują się: Brazylia (ponad 9 mln ton) i UE (prawie 8 mln ton). Dość znaczną produkcję prowadzą także Chiny (7 mln ton), Indie (4 mln ton), Argentyna (prawie 3 mln ton) oraz Australia (2 mln ton).

    Czytaj także: Lisowscy i ich bydło opasowe w nowej oborze [ZDJĘCIA]

    Jaki będzie rok 2018 dla produkcji wołowiny?

    Komisja Europejska podała, że w UE spodziewa się zmniejszania produkcji wołowiny o około 1%. - Zmniejszenie unijnej produkcji wołowiny będzie rezultatem najprawdopodobniej spadku podaży krów. Zwiększenia produkcji można oczekiwać w krajach Europy Wschodniej i Hiszpanii, wzrost ten jednakże nie zrekompensuje spadków u pozostałych unijnych dostawców tego gatunku mięsa -zaznacza Dorota Pasińska z IERiGŻ. Eksport żywych zwierząt do krajów niebędących członkami UE wzrośnie o 2%, wołowiny - o 2%, import wołowiny zwiększy się o 10%, a import żywych zwierząt nadal utrzyma się na relatywnie niskim poziomie.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego TUTAJ

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • opasowe
    • ceny żywca
    • wołowina
    • cena
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

    24 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur

    20 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Uprawy

    Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo

    23 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    15 października 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Mniej buraków na polskich polach. “Wpisujemy się w trend europejski”. Uratuje to branżę?
    4 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Nadciąga chudy rok? Wskaźniki hamują, a rolnicy tną wydatki m.in. na nawozy
    4 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Supermarkety dołują ceny dla rolników. Kto da mniej, ten sprzeda?
    3 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Niemcy: Wzrost produkcji mleka i spadek cen. Co to znaczy dla Polski?
    30 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Czy w Polsce może zabraknąć nawozów?
    29 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności