Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
      Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gospodarstwo 1400 ha, a w nim 1 kombajn i maszyna, która uratowała tony nasion
      Nordzucker Polska rusza z kampanią cukrowniczą. Jakie prognozy plonowania?
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      Ten szkodnik atakuje teraz maliny. Trzeba reagować
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zgłaszają problemy z aplikacją suszową
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastąpi trawnik i ozdobi rabatę. Początek jesieni to idealny moment na sadzenie
      Czy robić wertykulację trawnika na jesień?
      Sekret na bujne i gęste trawy ozdobne. Wrzesień to świetny moment na ten zabieg
      To idealny czas na sadzenie paproci w ogrodzie. Będą bujnie rosnąć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Aktualna sytuacja w produkcji warzyw

Aktualna sytuacja w produkcji warzyw

Owoce i warzywa 12 czerwca 2018 11:42 Jarosław Górski, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Aktualizacja: 12 czerwca 2018 14:34
Aktualna sytuacja w produkcji warzyw
Źródło: auryndrikson, fotolia.com
Na świecie znanych jest około 250 gatunków warzyw, z czego w Polsce uprawia się ich około 40.
Spis treści:

    Na świecie znanych jest około 250 gatunków warzyw, z czego w Polsce uprawia się ich około 40.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Warzywa odgrywają istotną rolę w prawidłowym, zdrowym żywieniu, ponieważ stanowią bezcenne, naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. witamin, związków mineralnych oraz błonnika. W organizmie człowieka regulują procesy trawienia i działają odkwaszająco. Niektóre zawierają substancje hamujące rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów. Polskie warzywa są synonimem smacznej, zdrowej i bezpiecznej żywności.

    1,2% zasiewów stanowią warzywa

    W strukturze upraw warzywa w Polsce zajmują stosunkowo niewielki areał. Corocznie jest to około 1,2% powierzchni zasiewów. Jednak ze względu na wysoki udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej, wynoszący około 9%, produkcja warzywnicza jest ważną gałęzią krajowego rolnictwa.


    Ogólna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych z uwzględnieniem uprawy w ogrodach przydomowych wynosi w kraju w zależności od roku 140-170 tys. ha. Zbiory warzyw gruntowych również w zależności od roku, ze względu na zróżnicowane warunki pogodowe, kształtują się w przedziale od 4000 do 4500 tys. ton. Jesteśmy trzecim lub czwartym producentem warzyw w Europie, ale ze względu na panujące w Polsce warunki klimatyczne, uprawa warzyw gruntowych ma u nas charakter sezonowy. W konsekwencji polscy producenci warzyw rozwijają produkcję pod osłonami. Obecnie powierzchnia uprawy warzyw pod osłonami wynosi w kraju ponad 6100 ha i pomimo stosunkowo wysokich kosztów produkcji (w porównaniu z krajami Europy Zachodniej nasi producenci ponoszą istotnie większe nakłady na energię), nadal się inwestuje i w miejscu rozbieranych starych cieplarni budowane są nowoczesne obiekty szklarniowe.

    Średnie krajowe miesięczne ceny skupu wybranych gatunków warzyw przeznaczonych do konsumpcji (zł/kg)

    Miesiąc

    Cebula

    Kapusta biała

    Marchew

    Pietruszka

    Pomidory szklarniowe

     IV 2017

    0,53

    0,40

    0,63

    1,80

    8,06

     V 2017

    0,60

    0,78

    0,70

    2,39

    4,06

     VI 2017

    0,66

    1,07

    0,74

    3,01

    2,81

     VII 2017

    1,24

    2,02*

    0,87

    3,39

    2,44

     VIII 2017

    0,81

    1,45*

    0,76

    3,52

    2,01

     IX 2017

    0,68

    0,42

    0,67

    2,44

    2,79

     X 2017

    0,62

    0,34

    0,66

    2,03

    3,80

     XI 2017

    0,68

    0,38

    0,65

    2,02

    3,92

    XII 2017

    0,67

    0,36

    0,64

    1,99

    4,98

     I 2018

    0,68

    0,30

    0,72

    2,16

    –

     II 2018

    0,66

    0,31

    0,77

    2,37

    –

     III 2018

    0,68

    0,32

    0,98

    3,29

    –

     IV 2018

    0,70

    0,31

    1,37

    4,92

    6,72

    *za główkę

    Źródło: Kraciński P., Smoleński T., Rynek Warzyw, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Biuletyn miesięczny nr 5 (327) 2018 r.

    Uprawa warzyw w Wielkopolsce

    W Wielkopolsce głównym producentem warzyw są gospodarstwa indywidualne, których udział w produkcji wynosi ponad 90%, a województwo wielkopolskie jest jednym z największych producentów warzyw gruntowych. Jego udział w produkcji krajowej wynosi około 14%.


    Uprawy warzyw gruntowych w Wielkopolsce zlokalizowane są głównie w pobliżu dużych miast, gdzie jest na nie rynek zbytu, a także w pobliżu zakładów przetwórczych. Poza wysoko wyspecjalizowanymi gospodarstwami produkującymi dobrej jakości warzywa, często uprawy warzyw prowadzone są w gospodarstwach typowo rolniczych, stanowiąc niejednokrotnie istotne uzupełnienie dochodów w gospodarstwie i dając pracę niezatrudnionym poza gospodarstwem domownikom oraz sezonowo sąsiadom. 
    Małe gospodarstwa prawie w całości zaopatrują w warzywa targowiska, niewielkie sklepy i inne drobne miejsca sprzedaży. Nadwyżkę produkcji warzyw sprzedają również na rynkach hurtowych. Zwiększa to dostępność świeżych warzyw dla konsumenta oraz powoduje wzrost ich spożycia.


    Mniejsze gospodarstwa mogą produkować gatunki lub odmiany warzyw, których nie produkują duże gospodarstwa ogrodnicze. Są to najczęściej warzywa wymagające większych nakładów pracy ręcznej, jak szparagi, rzodkiewka czy inne warzywa sprzedawane w pęczkach.


    Z powodu występowania na rynku warzyw przewagi podaży nad popytem, rozwój ogólnej produkcji warzyw gruntowych powinien mieć przede wszystkim charakter jakościowy. Natomiast zwiększenie powierzchni uprawy warzyw może nastąpić tylko w sytuacji możliwości eksportu do krajów niebędących państwami członkowskimi Unii Europejskiej bądź wraz z rozwojem lokalnego przetwórstwa. Ważnym czynnikiem pozwalającym osiągnąć wyższą jakość produkowanych warzyw jest uprawa odmian o możliwie najlepszej ocenie parametrów użytkowych. Należy także dążyć do zmiany technologii uprawy niektórych gatunków warzyw, co będzie miało wpływ na ich jakość (np. uprawa warzyw korzeniowych na redlinach, ogórków na czarnej folii itp.). W celu uzyskania dobrych i coraz lepszych jakościowo plonów warzyw gruntowych wskazane jest też zwiększenie areału upraw nawadnianych. Tylko wysokiej jakości warzywa, produkowane zgodnie z wymogami rynku, znajdą nabywcę dając producentowi dochód i satysfakcję.

    Porównując w skupie ceny warzyw przeznaczonych do konsumpcji w kwietniu 2017 i 2018 roku widzimy, że wzrosły ceny skupu pietruszki, marchwi i cebuli. Obniżyły się natomiast ceny skupu kapusty białej i pomidorów szklarniowych.

    Przyszłość leży w szparagach

    Przyszłościowym kierunkiem rozwoju warzywnictwa gruntowego w Wielkopolsce wydaje się być uprawa szparagów. Ze względu na niewielką odległość od zachodniej granicy kraju, gdzie znajduje się największy konsument (2 kg na osobę) i importer szparagów – Niemcy, zwiększenie dotychczasowego areału i produkcji szparagów w województwie wielkopolskim ma szansę powodzenia. Przy odpowiedniej promocji i popularyzacji tego cennego warzywa dużą część produkcji mógłby wchłonąć również rynek krajowy.

    Biorąc pod uwagę niski stopień skażenia środowiska w naszym województwie, istnieją w Wielkopolsce dobre warunki do rozwoju integrowanej i ekologicznej produkcji warzyw. Przyszłością jest również produkcja masy towarowej wyrównanej pod względem jakościowym i odmianowym, umożliwi to przeznaczenie towaru na eksport. Organizacja sprzedaży przez pojedynczych producentów może być realizowana tylko w przypadku uzyskiwania przez nich dużej, jednorodnej produkcji warzyw, ale coraz częściej organizacja sprzedaży wymagać będzie tworzenia różnych form zespołowego działania jak grupy producenckie w postaci spółek, spółdzielni itp.

    Niezbędnym warunkiem postępu i rozwoju produkcji warzywnej jest wyeliminowanie sezonowości podaży dzięki odpowiednim technologiom produkcji, a także poprzez rozbudowę istniejących przechowalni oraz inwestycje w budowę nowych obiektów, które pozwolą na sprzedaż warzyw w optymalnym czasie, tj. wówczas, gdy cena jest najwyższa.

    Literatura:

    Kraciński P., Smoleński T., Rynek Warzyw, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Biuletyn miesięczny nr 5 (327) 2018 r.

    Rynek Warzyw w Polsce, Agencja Rynku Rolnego, listopad 2015.

     Czytaj także: Unia Warzywno - Ziemniaczana: chcemy zmian!

    • Tagi:
    • cebula
    • szparagi
    • ceny
    • uprawa warzyw
    • wielkopolska
    • marchew
    Jarosław Górski, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?

    11 września 2025
    Ekonomika

    Tuż przed żniwami rolnicy mocno inwestowali. Co czeka rolnictwo w najbliższym czasie?

    11 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej

    7 września 2025
    Owoce i warzywa

    Polska czwartym producentem tego owocu na świecie

    4 września 2025
    Analizy rynkowe

    Za ten produkt skupy płacą prawie 50 procent więcej

    28 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Już wkrótce z tym szkodnikiem może być kłopot w marchwi. A pryskać nie ma czym

    22 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika w skupach 21.08.2025. Stawki pójdą w dół

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości

    15 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nawet milion złotych kary za brak tego zezwolenia
    11 września 2025
    Ceny rolnicze
    Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
    11 września 2025
    Ceny rolnicze
    Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
    11 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Ostatnie opryski w sadzie. Nie przegap terminów, bo za rok stracisz zbiory
    10 września 2025
    Owoce i warzywa
    Zbliża się najlepszy termin sadzenia wiśni. Eksperci podpowiadają dobre odmiany
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Chcesz, by borówka za rok obrodziła owocami? Zacznij od jednej, prostej rzeczy
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę
    6 września 2025
    Owoce i warzywa
    Polska czwartym producentem tego owocu na świecie
    4 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności